Op 10 april 2025 is het precies 80 jaar geleden dat Emmen werd bevrijd. Ter ere van deze bijzondere gebeurtenis presenteert het ATLAS Theater een unieke productie, waarin de oorlogsverhalen uit Emmen en omgeving tot leven komen. Dit theaterstuk is een eerbetoon aan hen die de oorlog hebben meegemaakt, en een krachtig middel om deze verhalen door te geven aan een nieuwe generatie.
Onder leiding van Kim Oosterhoff en medewerking van Bert Finke en Sis Hoek zijn we op zoek gegaan naar de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, verhalen die vaak verborgen zijn gebleven. Met een diverse cast van 12 spelers, jong en oud, hebben we deze persoonlijke geschiedenissen omgezet in indringende scènes. Op 4 mei gaven we een preview, die het publiek roerde en tot nadenken stemde. Een van de reacties: “Wat prachtig en indrukwekkend! Het spel, het concept, het idee – ik bewonder jullie zeer.”
Onder schrijfbegeleiding van Peter Middendorp zijn deze verhalen verwerkt tot een volledig script, waarin verschillende perspectieven worden belicht. Want wat is goed en wat is fout in tijden van oorlog? En hoe dun is de scheidslijn tussen beide? Deze voorstelling daagt je uit om stil te staan bij die vragen en biedt een nieuwe blik op de verhalen die je dacht te kennen.
Met teksten die diep raken, zoals:
“Zal ik dan kunnen zwijgen als ik iets niet prijs wil geven
Zal ik dan kunnen sterven als ik graag wil blijven leven
Zal ik dan moed voldoende hebben om niet laf te zijn”
Herdenk, denk na, en laat je meeslepen in dit bijzondere verhaal over de bevrijding van Emmen.